Friday, September 28, 2012

Kekosongan bulan September

Salam semua,

Untuk makluman, tarikh 14-17 September telah ditempah:

- Encik Hanif dari Kedah (14-15 September)

- Puan Aina dari Cameron Highlands ( 16-17 September)
- Keluarga dari KL (22 September)
- Keluarga dari Ipoh ( 29 September)

namun masih terdapat tarikh-tarikh kosong di wafa homestay pada bulan september dan masih terbuka untuk tempahan: 


SEPTEMBER 2012

ISNIN
SELASA
RABU
KHAMIS
JUMAAT
SABTU
AHAD





1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30










*                    - belum pasti

*                    - masih ada

*                    - telah ditempah




Tuesday, September 25, 2012

Tempat-tempat menarik di Cameron Highlands

cameron highlands map

Tourist Attractions
  
- Man-Made Lake- BOH Tea Estate- Tan's Camellia Garden- Rainbow GardenE - Strawberry Farm- Kasimani Straeberry Farm- Sam Poh Buddhist TempleH - Cactus Valley- Cactus PointJ - Uncle Sam FarmK - Nursery-Potted Plants- Market SquareM- Rose Centre- Strawberry Garden- Butterfly Farm- Green FarmQ - Butterfly GardenR -Wild Orchid-Rose- Rose Garden- Sg. Palas BOH Tea Estate- Apiary Farm- Rose Valley

Monday, September 24, 2012

Pernah makan aiskrim strawberry fresh?


Sedapnye kalau dpt mkn eskrem strawberry fresh mcm ni hari2.... kalau kat Cameron Highlands bersepah-sepah ada.... mana na cari kat KL ni ye? ;)))

Friday, September 21, 2012

Statistik pengunjung blog Wafa Homestay


Statistik pengunjung blog ini sehingga 21/9/2012 jam 9.00 pagi. Org Jordan pun view ye hehehe

Apapun, terima kasih semua :)

Thursday, September 20, 2012

Sejarah Cameron Highlands

Cameron Highlands History

Cameron Highlands was named after William Cameron, a British government surveyor who stumbled across a plateau in 1885 during a mapping expedition on the Titiwangsa Range. Failing to mark his discovery on the map, the location of the plateau was a finally confirmed by subsequent expeditions after which Sir Hugh Low suggested that this would be an ideal location for a retreat and farmland. A narrow path to the highlands was then cut through the dense jungles of the highlands.
Nothing much happened after that until 1925 when Sir George Maxwell visited the highlands and decided to develop it as a hill station. A development committee was then formed which functioned until 1931. Cameron Highlands was a haven for the British who were station in Malaya as it provided relief from the hot and humid tropical climate of the lowlands.
Once the road was constructed, wealthy residents and British government officials started building retreats on the slopes of the highlands. Later some settled here permanently and a business community developed. Farming was the main activity here at that time. In 1929, John Archibald Russell, who was the son of a British administrative officer started a tea plantation which is now the famous Boh Tea Plantation.
The highlands developed successfully until the outbreak of World War II where the Japanese invasion in 1941 forced the British troops and civilians out of the highlands. The Japanese continued to administer the area since they saw the highlands farms as a vital food source for their troops. When the Japanese troops retreated from Malaya in 1945 the British gradually returned to the highlands until the independence of Malaya from the British in 1957.


 

Teh Strawberry

Pernah minum teh strawberry? Teh 'febret' saye :) 
Baunye je dah menenangkan ;)
Yg belum cuba kne try tau ;)

Owhhh sedapnyeeee!

Sedapnye strawberry coklat .... terbaik hanya di
Cameron Highlands! Teringin plak pepagi ni ;)


Sunday, September 2, 2012

Our Holiday...Cameron Highland Revisited

Salam semua,

Saya dan mr hubby baru balik dari CH sbb agak lama juge kami tak naik kesana, maklumlah homestay kami slalu gak penuh jadi bila owner nak dtg pun kne booking tarikh dulu hehehehe . Last kami kesana pun last year november, after we got married. ala-ala honeymoon gak le ni :) alhamdulillah, we went there on Saturday and get back on Sunday. Memang plan disaat terakhir sambil nak tgk2 semula rumah kami dan selesaikan beberapa perkara penting disana.

Kali ni, kami ambil peluang jelajah semula or 'revisited' tempat2 lain yang menarik di CH yg mungkin kami jarang singgah atau tak pernah singgah langsung. Lagi2 untuk Mr Hubby yang tak pernah pg pasar malam Brincang, jadi ini moment menarik utk kami lakukan utk lari dari kesibukan ibu kota.

So, ini foto-foto menarik sepanjang misi 'revisited' kami:


Perkara pertama yang sy cari bila smpai CH...askrim strwberry!!! RM1 je satu di Brincang.



Mengisi perut keroncong dgn makan di tanah rata... nasi ayam dia sedap juge


nasi ayam hainam untuk lunch - RM 5 sepinggan


Pasar Malam Brinchang - ramai dan happening, berhadapan petronas.


antara barang-barang jualan di pasar malam Brinchang


Salah seorang usahawan muda bumiputera yg jual strawberry. Lagi detail dia di foto2 di bawah. Dia jual sekilo strwaberry RM 25 je!!! Murah dan sesal jugak kami tak beli :(



Makan madu asli. RM2 satu potong kecil dgn sarang dia sekali.  Mr Hubby perli, 'madu kan manis, sebab tu dpt payung emas'... cis!


buah-buahan dan sayur for sale. Sy beli 10 paket sayur utk RM10.


Makan malam di di restoran tomyam di Brinchang. RM 54.00 bersama ikan kerapu bakar (sorry ikan bakar tak sempat masuk daun sbb perut lapoo hehehe)



Green View Garden - saya beli Coklat RM20 untuk 3 paket. 


Pusat jualan di Tanah Rata. Kurang orang tapi barangan ok je :)


RM 10 rasanya tapi sy tak beli ;)


Breakfast a.k.a Lunch di Food Court Brinchang.


Nasi lemak kukus dgn ayam rempah. Marvellous!!!


Kampung Melayu di CH,yang mana majoriti menjadi pengusaha homestay dan mengusahakan strawberry. 


Salah satu pengusaha muda strawberry, graduan UiTM.


Comel kan kebun dia? Terletak di Kampung Tmn Sedia, Rezeki Ika.


 Rezeki Ika-milik bumiputera 


Boleh petik sendiri. Rs besttt sgt, RM20 untuk 500 gram. Berbaloi sgt!


 Ini owner dia, graduan UiTM yang dah setahun run business ni. Syabas dik! 


 Sy beli jem strawberry RM10 untuk 3 botol kecik untuk akak-akak opis. Ini pun produk bumiputra di Kg Tmn Sedia. (fresh sbb baru siap smlm)


Owner Bee Farm di Ringlet, hajat Mr Hubby nak cari pokok strawberry tapi tak jumpa. Next mission!


Info berkenaan Bee Farm


 Alatan memanah buatan penduduk tempatan. Banyak dijual di Lata Iskandar. Mr Hubby beli juge,minat katanya hehehe

Inilah antara tempat-tempat menarik yang kami lawat semula dan ada yang kami tak pernah pergi. Konklusinya, kami banyak spent masa di:

a. Kebun Strawberry di Kampung Taman Sedia - petik strawberry,beli jem

b. Pasar Malam Brinchang - beli sayur-sayur, makan strawberry coklat, beli coklat,teh strawberry

c. Tempat jualan sayur berdekatan Hotel Equotarial - beli sayur, teh,jagung 

d. Lata Iskandar - hubby beli archery 

Rasa puas skit berkelana kali ini sebab dapat tengok lebih banyak benda dan peluang baharu. Saya dah jalan-jalan, anda bila ya? Jgn lupa memilih Wafa Homestay sebagai penginapan anda sekeluarga.




Saturday, September 1, 2012

Cameron Highlands, Malaysia (1080HD)



* Video diambil dari youtube

Hubungi Kami



Anda boleh berhubung terus / sms ke talian berikut:

Sharifah-017 620 5642 (Putrajaya)

Asnawi - 012 6033 175 (Putrajaya)

Pn Hawa - 012 5096 429 (CH)

Anda juga boleh memohon quotation melalui emel di :  anitawafa82@gmail.com atau wafahomestay@gmail.com 

Layari Fan page kami di FB : www.facebook.com/WafaHomestayCameronHighlands 


Alamat Homestay :

Apartment Tingkat 1, Jalan Carnation 2, Taman Carnation, 39000 Tanah Rata, Cameron Highlands, Malaysia

Bayaran:
kadar sewaan ialah RM 250 semalam. Bayaran boleh dibank-in/transfer terus kepada akaun maybank :
164212287851 : atas nama Sharifah Anita Wafa

Tempahan adalah berkonsepkan 'first come,first serve'.

Panduan arah ke homestay:

1. Dari tapah/simpang pulai terus ke tanah rata.

2. Jumpa Lorong Jasar di sebelah kanan (dari simpang pulai) atau sebelah kiri (dari tapah).

3. Jalan lurus sehingga jumpa Jalan Carnation 2 di lorong kanan.

4. Masuk lorong pertama kanan, dan akan terus nampak apartment.

4. Apartment kami di tingkat 1 :)